Keravan ensiapuryhmä hakee uutta puhtia

Leena Koskela
Leena Koskela

Vielä puoli vuotta sitten Keravan ensiapuryhmä oli vähällä kuihtua kokoon. Vuoden alussa uusi vetäjä sai toimintaan puhtia, ja nyt ryhmä haaveilee päivystystoiminnan aloittamisesta.

Keravalla tihuttaa. – Satoi tai paistoi, me olemme täällä, ensiapuryhmän vetäjä Tarja Toivanen vakuuttaa hymyillen. Kymmenkunta kirkkaisiin liiveihin pukeutunutta ja iloisesti rupattelevaa vapaaehtoista erottuu selvästi harmaassa säässä.

Suomen Punaisen Ristin Keravan osaston ensiapuryhmä valmistautuu liikenneonnettomuusharjoitukseen. Harjoitus on osa Punaisen Ristin viikon tapahtumia. Kampanjalla halutaan muistuttaa, että kuka tahansa voi olla hengenpelastaja. Samalla järjestössä halutaan kannustaa opettelemaan ensiaputaitoja.

Vapaaehtoiset osaavat toimia

Harjoituksen vetäjä Eero Valkeinen nostaa autosta ensiapulaukun, muutaman huovan ja avaruuslakanan. Kaikki on valmista.

Tilanne on seuraava. Auto on törmännyt pyöräilijään ja ohjautunut sitten päin pylvästä. Valkeinen aloittaa soittamalla hätänumeroon, tekee tilannearvion ja jakaa tehtävät ryhmäläisille. Kolariauton kuski istuu tajuttomana ratissa. Kuskin vieressä istuva matkustaja nousee autosta, kolauttaa pään oven karmiin ja saa verta vuotavan haavan. Pyöräilijä makaa maassa polkupyörän vieressä ja valittaa oikeaa reittään ja vasenta olkavarttaan. Auttajat havaitsevat ilmassa bensan katkua, mikä voi tarkoittaa mahdollista palovaaraa. Esityksen ympärille kerääntyy yleisöä.

Vapaaehtoiset tietävät miten toimia. Vesa Parviainen ja Valkeinen tutkivat kuskin, nostavat hänet palovaaran vuoksi varovasti autosta ja asettavat kylkiasentoon sekä varmistavat hengityksen. Sitten he suojaavat loukkaantuneen avaruuslakanalla ja juttelevat tälle rauhallisesti. Toinen autossa ollut on silmin nähden sekava. Minna Riepponen painaa kädellä vuotokohtaa, sitoo haavan painesiteellä, käärii potilaan huopaan ja juttelee tämän kanssa.

Samaan aikaan Helena Seppälä auttaa loukkaantunutta pyöräilijää. Harjoitukseen kuluu vajaa kymmenen minuuttia, tässä ajassa ambulanssin pitäisi olla jo paikalla. Vapaaehtoiset ovat tyytyväisiä suoritukseen.

Haaveena aloittaa päivystystoiminta

Keravan ensiapuryhmä ei ole mikään itsestäänselvyys. Vielä puoli vuotta sitten ryhmä oli vähällä kuihtua kokoon. Tarja Toivasen ryhdyttyä ryhmänjohtajaksi vuoden alusta puhti ja jäsenmäärä kasvoivat.

Mukana on nyt toistakymmentä aktiivia, ja määrä kasvaa koko ajan. Ryhmässä on jo kuultu lääkärin luento sairauskohtauksista, tehty painesideharjoituksia, opeteltu käyttämään radiopuhelimia, harjoiteltu metsässä talvionnettomuuksien ratkaisua, opiskeltu luumurtumia ja tajuttoman potilaan käsittelyä. Tulevaisuuden haaveena on aloittaa ensiapupäivystystoiminta.

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset ensiapupäivystäjät auttavat vuosittain noin 20 000 ihmistä ja päivystävät lähes 3 000 tapahtumassa eri puolilla Suomea.

Keravalaiset ovat vakuuttuneita työn tarpeellisuudesta.

– Samaan aikaan on toivottava, ettei näitä taitoja ikinä tarvitse, ja samalla pidettävä jatkuvasti yllä ensiaputaitoja, Valkeinen kertoo.

Mutta onneksi homma ei ole vain elvyttämisen opettelua. Vapaaehtoistyön myötä saa ystäviä ja tekemisen ympärille kasvaa oma yhteisönsä. Entä missä Keravan ensiapuryhmä on kymmenen vuoden päästä?

– Toivon, että me olemme Keravalla iso ja näkyvä ryhmä, joka tekee tiiviisti yhteistyötä kunnan ja kaupungin kanssa. Meistä tulee sellainen Punaisen Ristin keravalainen perhe, Toivanen suunnittelee. Hän toivoo tulevaisuudelle myös hyvää yhteishenkeä ja jatkuvuutta.

Ainakin viimeinen toive näyttää toteutuvan, kun sivustakatsoja tulee kysymään miten hän voisi osallistua ensiapuryhmän toimintaan. Liisa Honkaselle, Keravan ensiapuryhmän uudelle jäsenelle, annetaan raikuvat aplodit.

Teksti: Veera Moll

Avun tarinoita