Vapepa neljättä kertaa mukana tamperelaistytön etsinnöissä

Jouko Lehtisalo
Vapepaan kuuluvan Suomen Pelastuskoiraliiton jäsenet harjoittelemassa kadonneen etsintää syksyllä 2010.
Kuvaaja: Jouko Lehtisalo

Tampereella auttamisen halu on nyt huipussaan. Nuoren tytön katoamisen myötä Vapaaehtoisen pelastuspalveluun on ilmoittautunut ennätysmäärä uusia vapaaehtoisia.

Heinäkuun lopussa Tampereella kadonnut nuori tyttö on saanut tamperelaiset liikkeelle ja Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun (Vapepa) on sadellut runsaasti yhteydenottoja. Suomen Punaisen Ristin koordinoima Vapepa on auttanut etsinnöissä katoamisen jälkeisestä päivästä lähtien ja mukana on ollut myös vapaaehtoisia, jotka eivät ole olleet aikaisemmin toiminnassa mukana.

Vaikka uudet tulokkaat voivat osallistua etsintöihin kokeneempien mukana, kannustetaan heitä myös kouluttautumaan tehtävään Vapepan kautta. Tulevana lauantaina järjestettävä peruskurssi täyttyikin nopeasti. Tämän jälkeen 50 uutta peruskurssin käynyttä voivat osallistua seuraavan viikonlopun etsintäkurssille.

– Valmiutemme auttaa perustuu siihen, että meillä on tarpeeksi koulutettuja vapaaehtoisia. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, kun etsintä jatkuu pidempään tai käynnissä on useita eri etsintöjä, Esimerkiksi toissa keväänä Hämeessä oli viisi etsintää peräkkäisinä päivinä ja tällöin tarvitaan paljon vapaaehtoisia,  kertoo Suomen Punaisen Ristin Hämeen valmiuspäällikkö Ari Saarinen.
 

Tarkasti havainnoiden, kaksi tuntia kerrallaan

Kadonneen etsintä on yleisin tehtävä, johon viranomaiset pyytävät Vapepaa avukseen. Muita tehtäviä ovat muun muassa liikenneonnettomuudet, tulipalotilanteet sekä ympäristöonnettomuudet, kuten tulvat.

Perjantaina-iltapäivänä Vapepa etsi kadonnutta tyttöä 30 vapaaehtoisen voimin entistä laajemmalla alueella, ja mukaan oli tulossa vielä lisää etsijöitä töiden ja opiskelujen jälkeen. Etsintää tehdään kahden tunnin jaksoissa, jolloin maastosta kerätään talteen kaikki mahdolliset havainnot, tavarat ja roskat  - makeiskääreistä lähtien.

– Etsintä on tarkkaa työtä ja kaksi tuntia kerrallaan on ehdoton maksimi. Tämän jälkeen tarkkaavaisuus kärsii, Saarinen kertoo.

Kahdella aikaisemmalla kerralla mukana maastossa on ollut myös etsintäkoiria, joita Vapepalla on käytettävissä muun muassa Suomen Pelastuskoiraliiton kautta.

– Voimavaramme on se, että mukana on tietotaitoa 50:ltä jäsenjärjestöltä, Saarinen toteaa.

Tamperelaistytön katoamisen myötä Vapepasta kiinnostuvat erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset. Kurssille osallistuneista aina osa jää pysyvästi mukaan toimintaan.

– Kaikki lähtee siitä, että ihmisellä on pyyteetöntä auttamisen halua. Perusvalmiudet saa kursseilta ja tämän jälkeen taitoja testataan erilaisilla harjoituksilla, Saarinen kertoo.

Avun tarinoita