Kuukauden vapaaehtoinen: Koukussa auttamiseen

Kuukauden vapaaehtoinen Suvi Aunala ei voisi kuvitella laskevansa apua tarvitsevan ohi.

Tikkakoskelainen Suvi Aunala, 31, ryhtyi Punaisen Ristin vapaaehtoiseksi jo 14-vuotiaana ja on yhä sillä tiellä. Aluksi hän oli mukana ensiapuryhmässä, mutta viimeiset 13 vuotta hän on toiminut rinnepäivystäjänä.

– Lähdin Punaisen Ristin ensiapuryhmään, koska halusin tietää, voisiko auttamisesta tulla ammatti, Aunala kertoo.

Hän toimii Muuramen Riihivuoren rinnepäivystäjänä ja rinneyhdyshenkilönä.

– Olen lasketellut aina, ja jos voin samalla oppia ensiaputaitoja ja auttaa ihmisiä, tuntuisi typerältä olla auttamatta, jos osaa. Tässä saa myös olla ulkona, hän perustelee.

Aviomies löytyi rinnepäivystyskurssilta

Aunala on joka talvi rinteessä ja päivystää enimmäkseen Muuramessa ja Riihivuoressa, mutta myös Laajavuoressa. Ahkerimmillaan hän on ollut suksilla päivystämässä talven aikana 100 tuntia, mutta tänä vuonna pienen vauvan äitiä nähdään rinteessä harvemmin. Sairaanhoitajana työskentelevä Aunala on nimittäin tällä hetkellä hoitovapaalla, mutta kouluttaa uusia päivystäjiä.

– Olen Riihivuoren yhdyshenkilö ja siellä tulen käymään viikoittain. Olen jäänyt koukkuun, Aunala myöntää.

Myös hänen aviomiehensä toimii rinnepäivystäjänä ja vanhin lapsi laskettelee jo, joten perhe on tuttu näky rinteellä. Aunala tapasi puolisonsa aikoinaan rinnepäivystyskurssilla – myöhemmin nuoripari jatkoi heilastelua myös lumilla.

– Nuorempi lapsi saa odotella rinteisiin pääsyä vielä pari vuotta, Suvi Aunala tokaisee.

Välillä hän saa lasketella koko päivän kaikessa rauhassa, sillä joka päivä onnettomuuksia ei välttämättä satu. Keskimäärin potilaita on yksi päivässä, useimmiten 15–20-vuotias poika.

Onnettomuuksien määrä on puolittunut

Aunalan päivystysvuoroilla suuremmilta onnettomuuksilta on onneksi vältytty: eniten rinnepäivystäjää ovat työllistäneet pienet vammat ja haavat. Pahemmin on käynyt vain muutamalle laskettelijalle, jotka on lähetetty sairaalaan reisi- tai säärimurtumaepäilyn takia.

– Varsinkin alkuaikoina sattui paljon päävammoja ja pyörtymisiä. Onnettomuudet ovat kuitenkin vähentyneet hurjasti: vielä kymmenen vuotta sitten tapahtui sata tapaturmaa vuodessa, viime vuonna vain 35.

Aunala arvelee haavereiden vähentyneen, koska kypäränkäyttö on yleistynyt ja välineet parantuneet.  Päivystäjän täytyy kuitenkin olla valppaana ja avoimin mielin, sillä mitä tahansa voi tapahtua. Ja jos omat taidot eivät riitä, on tärkeää ohjata autettava eteenpäin.

– Monet pitävät tosi tärkeänä, että rinnepäivystäjä on paikalla. Osaan jo nähdä, että kohta voi käydä huonosti. Pienillä rinteillä ehtii nopeasti apuun, vaikkei olisikaan lähellä onnettomuuden sattuessa, hän kertoo.

Vaikka Suvi Aunala on lasketellut kymmeniä vuosia, hän on säästänyt haavereilta.

– Ihme kyllä, hän naurahtaa.

 

Lähde rinnepäivystäjäksi!

Rinnepäivystyskursseja järjestetään talven aikana kuusi ympäri Suomea.  Rinnepäivystyskurssin (2 pv) hinta on 160 euroa ja kertauskurssin (1 pv) 60 euroa.

Helsingin ja Uudenmaan piirin alueella:

  • Talma 14.-15.1.2012

Lisätietoja ja sitovat ilmoittautumiset: riikka.and(at)punainenristi.fi

Länsi-Suomen piirin alueella:

  • Laajavuori 10.-11.12.2011 (ilmoittautumiset 1.12.2011)
  • Kaustinen 10.-11.12.2011 (ilmoittautumiset 1.12.2011)
  • Joupiska 10.-11.12.2011 (ilmoittautumiset 1.12.2011)
  • Parra 14.-15.1.2012 (ilmoittautumiset 5.1.2012)

Lisätietoja ja sitovat ilmoittautumiset: virve.karling(at)punainenristi.fi

Oulun piirin alueella

  • Ruka 19.–20.11.2011

Lisätietoja ja sitovat ilmoittautumiset: pirkko-liisa.laitinen(at)punainenristi.fi

Avun tarinoita