Ensiapua somaliksi, farsiksi ja arabiaksi

Sami Kilpiö / Suomen Punainen Risti
Halikon vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat pääsivät harjoittelemaan ensiapua. Mohamed Ahmed Ayub kääntää ystävänsä Abdiwahad Hussein Hassanin kylkiasentoon.
Kuvaaja: Sami Kilpiö / Suomen Punainen Risti
Punaisen Ristin viikolla harjoitellaan ensiapua
  • Ensiaputaitoihin voi tutustua eri puolilla Suomea järjestettävissä tapahtumissa 9.-15.5.
  • Vapaaehtoiset järjestävät tapahtumia muun muassa yhteistyökumppani S-ryhmän tiloissa. Katso lähin tapahtuma www.osaa-auttaa.fi
  • Tapaturmapäivänä perjantaina 13.5. kiinnitetään huomiota kiireeseen ja sen vaikutuksiin tapaturmien synnyssä.
  • Ensiaputaitoja voi opetella myös Punaisen Ristin ensiapukurssilla.
  • Voit tukea Punaisen Ristin kotimaan toimintaa soittamalla 0600 155 90 (10,01 €/puh + pvm)

 

Halikon vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat opettelivat ensiaputaitoja osana Punaisen Ristin viikkoa. Rastiradalla kokeiltiin muun muassa nivelvammojen hoitoa ja käden sitomista.

Jääpussi kiristyy siteellä polven ympärille, kun Muhammed Ahmed Ayub hoitaa ystävänsä Abdiwahab Hussein Hassanin vammaa. Loukkaantunut raaja nostetaan vielä kohoasentoon. Oikein meni!

Tällä kertaa ei ole tosi kyseessä, vaan somalialaisnuorukaiset harjoittelivat ensiavun antamista Suomen Punaisen Ristin Halikon vastaanottokeskuksessa osana Punaisen Ristin viikon ohjelmaa.

– Nivelvamman kolmen K:n hoito eli kylmä, koho, kompressio on hyvä aloittaa nopeasti. Mitä nopeammin ensiavun aloittaa, sitä vähemmän vammaan ehtii tulla turvotusta, keskuksen terveydenhoitaja Minna Ahlfors sanoo.

Ensiaputaidot hyödyttävät kaikkia

Koskaan ei voi tietää, milloin ensiaputaitoja tarvitsee. Siksi niiden perusteita opetetaan Punaisen Ristin viikon aikana myös turvapaikanhakijoille. Ensiapupäivään osallistuivat kaikki vastaanottokeskuksen asukkaat osana työtoimintaa.

Toimintapäivän käytännön toteutus oli nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi valmistuvan Merja Korpelan näyttötyö. Hän laati vastaanottokeskuksen asukkaille viidestä rastista koostuvan radan, jolla käydään läpi erilaisia ensiapua vaativia tilanteita.

– Nivelvammojen hoito kolmen K:n periaatteella, tajuttoman ensiapu ja loukkaantuneen käden tukeminen. Lisäksi asukkaat täyttävät kyselyn arjen turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä ja piirtävät kuvan itsestään auttajina, Korpela kertoo.

Vastaanottokeskuksessa sattuu ja tapahtuu

Halikon vastaanottokeskuksessa asuu tällä hetkellä eniten arabiaa puhuvia irakilaisia. Suuria ryhmiä ovat myös somalialaiset ja kurdit, pienempiä esimerkiksi albaanit, iranilaiset ja kiinalaiset. Käytännön syistä rastirata suoritettiin kieliryhminä. Rastiradan materiaaleista oli tarjolla somalin, arabian, darin ja farsin kieliversiot ja paikalla myös tulkkeja.

– Yllättävän haastavaa on ollut löytää kiinan kielen tulkkeja, Merja Korpela kertoo.

Lapset suhahtelevat polkupyörillään vaarallisen kovaa rasteja suorittavien aikuisten välissä. Ihme kyllä nyt ei kolise, vaikka usein vastaanottokeskuksessa sattuu ja tapahtuu, kertoo terveydenhoitaja Minna Ahlfors.

– Kerrankin oli jalkapallopelin jälkeen vastaanotolla jonossa viisi venähdysvammaa. Tällaisia pieniä vammoja on hyvä osata itsekin hoitaa, Ahlfors sanoo.

Auttamishalu on monella suuri, mutta taidoissa voi olla puutteita. Oikeita välineitäkään ei aina ole tosipaikan tullen saatavilla. Siksi rastilla, jossa Ahlfors opettaa loukkaantuneen käden sitomisen kolmioliinaan, näytetään myös, miten sanomalehteä voi käyttää tilapäisenä lastana.

Ensiaputaidot tuttuja jo Somaliasta

Muhammed Ahmed Ayubille ensiaputaidot ovat tuttuja, koska hän työskenteli kotimaassaan hoitajana. Myös Abdiwahab Hussein Hassan on työskennellyt terveysasioiden parissa, apteekissa. Paikallinen Punainen Puolikuu järjestää ensiapukursseja myös Somaliassa, miehet kertovat.

Minna Ahlfors sanoo, että vastaanottokeskuksessa ensiapupäivä on myös kiinnostavaa vaihtelua arkeen.

– Pihalla odottelee jo väkeä, joiden vuoro on paljon myöhemmin päivällä. Meillä oli aiemmin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden pitämä terveystietoiskupäivä isille ja lapsille. Sen jälkeen lapset leikkivät ensiavun antamista pitkään.

Se on hyvä, koska toisto juurruttaa taidot pysyvästi mieleen.

Teksti: Elina Teerijoki

Avun tarinoita