Auttamistaitoinen on modernin ajan sankari

Niklas Meltio
Punaisen Ristin ensiapuryhmäläiset auttoivat juhlijoita muun muassa Helsingin keskustassa vappuna 2012.
Kuvaaja: Niklas Meltio

Punaisen Ristin toimijoiden kertomat tositarinat muistuttavat siitä, kuinka ensiaputaitoja vaativa tilanne voi tulla eteen milloin vain ja kenelle vain.

Yksi pelastaa veljensä hengen, toinen päätyy onnettomuuspaikalle ja päättää tämän jälkeen ilmoittautua Punaisen Ristin ensiapukurssille.

Punaisen Ristin viikolla on ympäri Suomea muistuteltu ensiaputaitojen merkityksestä, josta Punaisen Ristin väellä on omakohtaisia kokemuksia ja muilta kuultuja tarinoita vuosien varrelta.

Oppia mahdollisimman läheltä

Ennen joulua satuin paikalle, kun vanha mies oli kaatunut kadulla. Kasvoista vuoti paljon verta. Pysäytimme kollegani kanssa ohikulkevan auton, jossa ei kuitenkaan ollut ensiapulaukkua.

Onneksi autosta löytyi talouspaperia ja mukana oli sateenvarjo. Pyyhimme verta loukkaantuneen kasvoilta ja yritimme pitää hänet lämpimänä, kunnes ambulanssi tuli paikalle.

Miten jokainen oppisi ensiavun perustaidot ja saisi uskallusta käyttää niitä? Korostamme sitä, että opit pitäisi saada mahdollisimman helposti ja läheltä. Punainen Risti on ehdottanut, että kaikkien pitäisi opiskella ensiapua niin kouluissa kuin autokouluissa.

Punaisen Ristin Keravan osaston ensiapuryhmän vetäjä Juha Somby oli tänä keväänä järjestämässä Savion koulun oppilaille taitorataa.

”Nuoret ovat innostuneita pohtimaan turvallisuutta ja auttamisen taitoja”, hän hehkuttaa.

Myös ammattikuljettajat ovat olleet kiinnostuneita jatkokoulutuksessa tarjottavasta ensiapuopista.

”Ensiapu kansalaistaidoksi” on laaja yhteiskunnallinen asia. Koskaan ei tiedä, milloin joutuu tilanteeseen, jossa apua on osattava antaa.

Hannu Harri, Suomen Punaisen Ristin hallituksen jäsen ja Keravan osaston puheenjohtaja
 

Salama iski naapuriin

”Oli lämmin kesäpäivä. Ilmassa oli hiukan ukkosta. Naapurini tankkasi autoaan polttoainesäiliöstä. Yhtäkkiä kuului valtava jysäys. Salama oli iskenyt naapuriini.

Juoksin ulos kännykkä kädessä ja näin kuinka naapurini jalat näkyivät auton alta. Mies oli lyyhistynyt kontalleen. Tarkistin naapurini hengityksen, puhuttelin, herättelin. Samalla soitin hätäkeskukseen. Ambulanssi tuli pian paikalle ja mies saatiin hoitoon. Hän selvisi pienillä palovammoilla.

Tilanne oli vakava, mutta en osannut pelätä. Onneksi olin käynyt ensiapukurssin vain kaksi kuukautta aiemmin.”

Näin kertoo tuttavani. Hän on elävä esimerkki siitä, miksi Punainen Risti puhuu ensiapukoulutuksen puolesta.

Sirkka-Liisa Oinaala, Punaisen Ristin Lapin piirin toiminnanjohtaja
 

Kolaripaikalta ensiapukurssille

”Jouduin aamuisella työmatkallani kolaripaikalle. Tieltä suistuneessa autossa istui ikäiseni naiskuljettaja, joka ei reagoinut puheeseeni mitenkään.

Paniikissa kaivoin kännykkää taskustani. Samalla toivoin jonkun muunkin saapuvan paikalle! Soitin hätäkeskukseen, josta minua neuvottiin herättelemään kuljettajaa ja tarkistamaan hengittääkö hän.

Onnekseni ensimmäinen ohi ajava auto pysähtyi ja sain apua sen kuljettajalta. Kaksin oli paljon rauhoittavampaa odotella ammattiapua paikalle ja seurata loukkaantuneen kuljettajan tilaa.

Siinä kiireessä en ollut muistanut laittaa autoni hätävilkkuja päälle. Enkä aluksi edes meinannut muistaa 112 -hätänumeroa.

Kaksi viikkoa tämän järkyttävän aamun jälkeen ilmoittauduin Punaisen Ristin ensiapukurssille.”

Näin kertoi ensiapukurssillemme tullut Minna.

Virve Karling, Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin terveydenhuollon suunnittelija
 

Kylkiasento pelasti veljen hengen

”Olin tulossa ensiapukurssilta ja poikkesin veljeni luokse kyläilemään. Huomasin, että asiat eivät olleet kunnossa. Veli ei tullut avaamaan ovea. Pääsin takaovesta sisään ja löysin veljeni makaamasta sängyltä. Herättelin, mutta hän ei reagoinut.

Tiesin, että selällään oleva tajuton on aina hengenvaarassa, koska kieli voi painua nieluun ja estää hengityksen. Soitin 112:een ja käänsin veljen kylkiasentoon. Onneksi hän pääsi ajoissa ambulanssilla ensiapuun ja sitä kautta jatkohoitoon.”

Näin kertoo tuttavani Ilpo. Hän pelasti veljensä hengen. Olisitko sinä tehnyt samoin?

Anne Heiskanen, Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin ensiapukoulutuksen koordinaattori

Se tunne, kun osasi auttaa

Kun tulin vajaa 10 vuotta sitten töihin Punaiseen Ristiin, halusin melko pian käydä ensiapukurssin.  Sittemmin ensiapu 1-kurssi on tullut pakolliseksi kaikille Punaisen Ristin vakinaisille työntekijöille meidän alueellamme.

Tuttavani kertoivat joskus dramaattisiakin kokemuksiaan siitä, kuinka he olivat osuneet paikalle erilaisiin onnettomuuksiin.  Ihmettelin usein, miksi minulle ei tapahtunut koskaan mitään vastaavaa. Mutta sitten parin viikon sisällä kurssin jälkeen jouduin kahdesti käyttämään juuri hankittuja taitoja. Muistan vieläkin sen mahtavan tunteen, kun näillä ensimmäisillä kerroilla osasin toimia oikein.

Ensiaputaidon tulisi olla kaikille kuuluva kansalaistaito. Muutamien perustaitojen hallinnalla arjesta tulisi paljon turvallisempi: Miten tyrehdytän pienen verenvuodon? Mitä teen nyrjähtäneelle nilkalle? Miten hoidan grillissä kärähtänyttä sormea? Onko autossani ensiapulaukku ja osaanko käyttää sen sisältöä?

Arja Vainio, Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja

Auttajia säässä kuin säässä

”Halusin auttaa ja ensiapukoulutuksestani oli ehtinyt kulua liian kauan aikaa. Sen vuoksi hakeuduin ensiapuryhmään.”

Näin kertoo Johanna Lentz Kuopiosta. Hän toimii ensiapupäivystäjänä, joten eri tilaisuuksissa sattuvat nyrjähdykset, haavat ja muut vahingot ovat tuttuja. Ensiaputaitoja tarvitaan tämän tästä.  

Ensiapua voi oppia myös harrastuksen kautta esimerkiksi Punaisessa Ristissä. Sitä paitsi siitä voi saada mukaansatempaavan harrastuksen.

Ensiapuryhmät päivystävät monenlaisissa tapahtumissa niin pakkasella kuin sisätiloissa.  Kuulin talvella savolaisen sanonnan ”Kun on kova pakkanen, niin on vähemmän itikoita”. Se kuvaa ryhmiemme valmiutta lähteä säähän kuin säähän auttamaan.

Eine Pitkänen, Punaisen Ristin Savo-Karjalan piirin terveydenhuollon suunnittelija

Tärkeää uskaltaa auttaa

Noin kuukausi sitten satuin kolaripaikalle. Loukkaantuneita oli useita, osa heistä erittäin vakavasti. Ambulanssin tulo kesti melko kauan tai ainakin aika tuntui matelevan. Tilanteen jälkeen ajattelin, kuinka tärkeää on uskaltaa ja osata auttaa.

Onnettomuus tai sairauskohtaus voi sattua missä tahansa. Sen takia Punainen Risti vetoaa: Ensiapu pitäisi nähdä välttämättömänä kansalaistaitona.

Anne-Mari Hakuni, Punaisen Ristin Satakunnan piirin terveydenhuollon suunnittelija

Sankari on valmis toimimaan

Jokainen on varmaan joskus halunnut olla sankari. Jos ei muutoin, niin ainakin lapsuuden leikeissä. Nykyajan sankaruus ei ehkä enää tarkoita ritarien seikkailuja.
 

Moderni sankaruus on sitä, että uskaltaa olla heikompien puolella, ei hyväksy näkemäänsä vääryyttä ja on valmis toimimaan silloin, kun kukaan muu ei tee mitään. Sankaruus on ennen kaikkea toimintaa, jossa tavoitteena on toisen auttaminen pyyteettömästi.

Ensiapu on kansalaistaito. Kyseessä ei ole monimutkainen ja pitkällistä koulutusta vaativa, ammattilaisten erityistekniikka. Se on selkeät ohjeet sisältävää toimintaa, jota jokainen kansalainen voi toteuttaa. Tärkeintä on rohkeus toimia. Juuri rohkeutta ja rutiinia todellisen vaaratilanteen kohdatessa ensiapukursseilla korostetaankin.

Tänä vuonna Punaisen Ristin viikon teemana on ensiaputaito. Yritämme saada innostettua erityisesti nuoria aktiivisiksi auttajiksi ja toisistaan huolehtijoiksi. Jokaisella nuorella voidaan katsoa jo olevan kännykkä käytössään, joten ammattiavun hälyttämisen voisi olettaa olevan lähes viiveetöntä. Tärkeintä on toimia eikä katsoa sivusta.

Nuorten ja lasten ensiaputaidot voivat tulla tosikäyttöön myös muualla. Keski-ikää lähestyvät nuorten vanhemmat saattavat olla riskiryhmässä vakavia sairauskohtauksia ajatellen. Vaikka lapsi ei ehkä osaisikaan elvyttää, voi hän silti soittaa hätänumeroon ja hälyttää apua.

Varttuneemmat nuoret voivat pelastaa oman vanhempansa hengen. Näin teki muun muassa 17-vuotias kajaanilainen nuori mies kaksi vuotta sitten, jolloin äkillisen sydäninfarktin saanut isä sai poikansa toiminnan kautta elämälleen jatkoajan.

Pertti Saarela, Punaisen Ristin Oulun piirin toiminnanjohtaja

Katso lähin ensiapukurssi tai Punaisen Ristin viikon tapahtuma

Ilmoittaudu ensiapuryhmään vapaaehtoisverkko RedNetissä

Tue ensiapuryhmiä ja muuta kotimaan toimintaa lahjoittamalla Hyväpäivä-keräykseen

 

Avun tarinoita