Neuvovat deffat nettirekisteriin

Antero Aaltonen
Kuvaaja: Antero Aaltonen

Kun ihmisen sydän lakkaa lyömästä, hän tarvitsee elvytyksen pikavauhdilla. Mutta mistä ja miten auttaja saa käyttöönsä defibrillaattorin, joka opastaa häntä toimimaan oikein? Tähän pulmaan tuo ennen pitkää helpotusta nettipohjainen laiterekisteri.

Hankkeen takana ovat Suomen Punainen Risti, Suomen Sydänliitto ja Suomen Elvytysneuvosto.

Uusi rekisteri toimii karttaohjelmalla, jonka avulla lähin neuvova defibrillaattori löytyy mahdollisimman helposti. Neuvovia laitteita on esimerkiksi Helsingissä Itäkeskuksessa ja satamissa. Deffarekisterin kattavuus perustuu vapaaehtoisuuteen.

– Toivomme, että kaikki neuvovien defibrillaattoreiden omistajat rekisteröivät laitteensa sinne, sanoo ensiapukoulutuksen päällikkö Henna Korte Suomen Punaisesta Rististä.

Rekisteri löytyy osoitteista www.defi.fi ja www.defirekisteri.fi. Sivustolta löytyy tietoa sydänperäisistä kuolemista, elvytyksestä ja defibrillaattorin käytöstä. Sieltä löytyy myös linkki kaikkiin ensiapuohjeisiin, -kursseihin ja -ryhmiin Punaisen Ristin sivuille.

Vastaavanlaiset rekisterit toimivat jo Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Neuvova deffa kokeiltavana Sairaanhoitajapäivillä

Neuvovan defibrillaattorin toimintaan voi tutustua kuka tahansa Helsingin Messukeskuksessa 22.–23. maaliskuuta järjestettävillä Sairaanhoitajapäivillä. Punaisen Ristin ensiapukouluttajat opastavat tapahtumassa myös muihin peruselvytystaitoihin.

– Voit joutua koska tahansa tilanteeseen, jossa pystyt pelastamaan toisen hengen. Kyse on usein muutamasta minuutista, muistuttaa Henna Korte.

Avun tarinoita