Vapaaehtoiset kokoontuivat näyttämään taitonsa

Pauliina Sillanpää
Pauliina Sillanpää
Pauliina Sillanpää
Pauliina Sillanpää
Pauliina Sillanpää

Kalkun logistiikkakeskus Tampereella täyttyy tohinasta, kun pienet ja isot Punaisen Ristin vapaaehtoiset kokoontuvat ensiavun piirinmestaruuskilpailuihin. Myös pienimmät harrastajat pääsevät näyttämään taitonsa.

Ontuva mies hoippuu metsästä huonovointisena ja lysähtää maahan lasten eteen. Jalkaan sattuu, on nälkä, jano ja kaverista kauhea huoli. He olivat eilen lähteneet metsään retkelle, eksyneet toisistaan eikä kaveria löytynyt enää mistään.

Hätä ei onneksi ole todellinen, mutta leikkipotilasta pitää silti auttaa. Lapset hämmästelevät hetken silmät suurina, mutta sitten he alkavat toimia. Nyt tarvitaan Punaisen Ristin kerhossa opittuja taitoja.

- Voinko mä auttaa sua?

8-vuotias Henri nostaa varovasti miehen kipeää jalkaa ylös sillä aikaa, kun kerhokaveri Eelis etsii ensiapulaukusta kylmäpussia ja sidettä.

Alisa, 6 vuotta, seuraa sivusta ja miettii, miten auttaisi. Repusta löytyy viltti palelevalle potilaalle ja retkeläisen korista vielä evästä ja juomaakin ensiavuksi huonoon oloon.

Saatuaan jalan hoidettua ja potilaalle paremman olon lapset tuumaavat hetken. He päättävät, että miehen kaveria ei kannata lähteä itse etsimään metsästä. On parempi soittaa hätänumeroon.

- 112, lapset hihkaisevat, kun rastimies kysyy, mihin hätätilanteessa soitetaan.

Ensiapua kaiken varalta

Henri, Eelis ja Alisa ovat olleet mukuana Punaisen Ristin Reddie Kids -kerhossa vasta tämän kevään ajan, mutta nyrjähtäneen nilkan hoitaminen ja hätänumeroon soittaminen ovat jo tuttuja juttuja.

Kerhossa lapset ovat leikkien lomassa harjoitelleet ensiapua, jutelleet ihmisten tasavertaisuudesta ja tutustuneet Punaiseen Ristiin. Myös uusia kavereita he ovat saaneet, Alisa nyökkäilee.

- Ei ole tullut vielä oikeassa elämässä eteen sellaista tilannetta, missä ensiaputaitoja olisi tarvittu, Eelis toteaa.

- Mutta käyn usein kaverin kanssa metsässä ja kiipeilemässä kallioilla, ja jos sieltä tippuu, pitää osata ensiapua.

Miten piirretään inhimillisyys?

Ensiavun lisäksi Reddie Kids -radalla on tehtäviä muistakin teemoista, joita kerhossa käsitellään. Punaiseen Ristiin liittyvä tehtävä, jossa järjestön periaatteet pitää piirtää paperille, on lasten mielestä tosi hankala.

Mitä ylipäätään tarkoitetaan periaatteilla? Ja miten ne piirretään? Lapset kuvaavat avustuslentokoneita, kenttäsairaaloita ja haavan sitomista. He kyllä tietävät, mitä Punainen Risti tekee – mutta mahtaako tehtävästä tippua tuomaristolta pisteitä?

Takana on hauska päivä ja edessä vielä palkintojen jako. Henrin, Eeliksen ja Alisan joukkue saavuttaa hienon kolmannen sijan, minkä kunniaksi kajautetaan vielä kerhon oma huuto: ”Hyvä minä, hyvä me, hyvä meidän Reddie!” Ensi viikolla tavataan taas.

Teksti: Pauliina Sillanpää

Avun tarinoita