Päivystäjä huomaa hädän

Petteri Kivimäki / Suomen Punainen Risti
Aarno Vitikainen noudattaa ensiavun vapaaehtoisena periaatetta ”minkä teet, tee kunnolla”.
Kuvaaja: Petteri Kivimäki / Suomen Punainen Risti

Aarno Vitikainen kulkee yleisön seassa aina silmät auki.

Muuramelainen Aarno Vitikainen, 56, toimii Jyväskylän osaston ensiapuryhmässä päivystäjänä ja koulutusvastaavana sekä kuuluu piirin valmiusryhmään.

Vitikainen päivystää ja auttaa sekä laskettelurinteessä että yleisötilaisuuksissa, mutta ensiaputaidoista on ollut hyötyä myös muulloin.

– Tilanteita on päivystysten ulkopuolellakin tullut paljon. On ollut murtuneiden käsien lastoittamista, liikenneonnettomuuksia ja kaatumisia kadulla. Kun on kouluttautunut antamaan ensiapua, kulkee yleisön seassa silmät auki. Teen sitä, olin päivystämässä tai en.

Yksi mieleenpainuvimmista tilanteista oli hengenpelastus järvestä. Vitikainen oli Uuraisilla leirintäalueella, kun viidensadan metrin päässä rannasta kaatui vene ja kuusikymppinen pariskunta joutui veden varaan.

– Minä ja karavaanarikaverini käänsimme talviteloilla olleen veneen ja vedimme sen rantaan. Soudettuamme paikalle saimme nostettua naisen veneeseen. Miestä emme saaneet nostettua, joten solmimme hänet keulaan kiinni. Molemmat selvisivät onnettomuudesta, ja meistä tuli erittäin hyvät ystävät.

Vapaaehtoistoiminnasta Vitikainen kertoo saavansa voimaa, jaksamista ja uusia ystäviä.

– Saan tosi paljon henkistä kapasiteettia työelämään ja äärettömän määrän ystäviä ympäri Suomen. On myös mukavaa, kun joku tulee sanomaan, että muistan, kun autoit minua tai kaveriani. Tulee hyvä tunne, kun on pystynyt auttamaan.

Ensiapupäivystäjä on festarijuhlijan turva

Punaisen Ristin ensiapupäivystäjät auttavat kesäisin kymmenissä kesätapahtumissa ympäri Suomen. Päivystäjät kiertelevät juhlijoiden joukossa ja auttavat pienissä tapaturmissa ja haavereissa sekä hälyttävät tarvittaessa ammattiapua.

Isoimmissa tapahtumissa voi olla muutaman päivän aikana yli sata vapaaehtoista ensiapupäivystäjää. Kesätapahtumat ovat Punaisen Ristin vapaaehtoisille antoisia, mutta työntäyteisiä ponnistuksia.

– Lahjoittajien tuella vapaaehtoiset saavat koulutusta ja tukea tehtävässään ensiapupäivystäjänä. Varoilla hankitaan ensiapuryhmille myös harjoitteluvälineitä, kuten elvytysnukkeja ja defibrillaattoreita, kertoo Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen.

Teksti Minna Kurvinen, Anna Vuorinen

Ensiavun vapaaehtoiset
  • Punaisen Ristin ensiapuryhmissä toimii yhteensä noin 3000 vapaaehtoista
  • Vuonna 2014 vapaaehtoiset päivystivät noin 3000 tapahtumassa.
  • Ensiapua annettiin lähes 20 000 henkilölle.
  • Lue lisää ja tule mukaan: Osaa-auttaa.fi

Avun tarinoita