Olga Mertaniemi sai ensiavun huomionosoituksen

Teija Soini
Olga Mertaniemi vastaanotti ensiavun huomionosoituksen Oulun Hietasaaressa Suomen Punaisen Ristin toimistolla.
Kuvaaja: Teija Soini

Lukion ensimmäisellä luokalla opiskeleva oululainen Olga Mertaniemi oli matkalla koulusta kotiin, kun hän huomasi lumihangessa makaavan pojan, joka tarvitsi apua.

17-vuotias Sami Aaltonen oli ollut palaamassa koulusta yhdessä kaverinsa kanssa, kun hän yllättäen sai sydänkohtauksen. Olga osui paikalle, kun Samin kaveri aloitti puhelun hätäkeskukseen.

– Meillä oli juuri koulussa terveystiedon tunnilla käsitelty ensiapua ja elvyttämistä. Siitä muistin nopeasti mitä pitää tehdä, Olga kertoo.

– Ensin yritin saada Samin heräämään, mutta pian hän lakkasi hengittämästä. Aloitin paineluelvytyksen. Samalla aloin saada puhelimen kautta hätäkeskuksestakin toimintaohjeita. Painelua jatkoin siihen saakka, kunnes ambulanssi tuli paikalle, Olga kertaa tapahtumaa.

Olga rohkaisee muitakin auttamaan

Suomen Punainen Risti palkitsi Olgan ensiavun huomionosoituksella - pronssisella kunnialaatalla ja kunniakirjalla. Sami voi tällä hetkellä hyvin. Sydänkohtaus aiheutui synnynnäisestä läppäviasta, joka hoidetaan leikkauksella maaliskuun loppupuolella. Olga toivoo, että jokainen uskaltautuisi auttamaan ja elvyttämään.

– Mielestäni siitä ei ole kahta puhetta, että autetaanko vai ei, hän tuumaa topakasti.

Oulun Lyseon lukion terveystiedon opettaja Soile Helisten-Mikkonen on oppilaastaan ylpeä.

– Ensiavun opetusta saisi vaan olla enemmän. Nyt sitä on lukion terveystiedon kurssilla tunnin verran, Helisten-Mikkonen harmittelee.

Opettajalla on koululle myös tuliaisia. Oulun Lyseon lukio palkittiin ensimmäisenä oppilaitoksena Suomessa kunniamaininnalla ansiokkaasta ensiavun opetuksesta.

Ensimmäiset ensiavun huomionosoitukset jaettiin Suomessa vuonna 2004. Tällä huomionosoituksella Suomen Punainen risti haluaa lähettää kaikille ensiapua antaneille kiitosviestin.

Ajantasaiset ohjeet ensiavun antamiseen löytyvät verkkosivuiltamme.

Teksti: Anni Jyrinki

Avun tarinoita