Kansainväliselle ensiapuryhmälle on tarvetta

Leena Koskela
Leena Koskela
Leena Koskela

Kansainvälisessä ensiapuryhmässä kielitaidot eivät ole esteenä tärkeiden taitojen oppimiselle. Monikulttuurisen ryhmän tavoitteena on päästä mukaan auttamaan ensi syksynä erilaisiin tapahtumiin.

Tule mukaan ryhmään!
  • Kansainvälinen ensiapuryhmä kokoontuu joka toinen viikko torstaisin klo 18 osoitteessa Salomonkatu 17B, Helsinki.
  • Ryhmään ovat tervetulleita kaikki aloittelijat tai ensiapua osaavat ulkomaalaiset ja suomalaiset.
  • Ryhmän tapaamisia voi seurata Facebookissa.

Michaela Tiefenbacher muutti elokuussa Itävallasta Helsinkiin opiskelemaan. Hän halusi päästä kertaamaan vanhoja ensiaputaitojaan, jotta uskaltaisi auttaa yllättävissä tilanteissa.

– Meitä ryhmäläisiä on useista eri maista ja on ollut mielenkiintoista nähdä, miten eri tavoilla ensiaputaitoja opetetaan eri puolilla maailmaa. Olen saanut ryhmässä uusia ystäviä ja samalla oppinut enemmän Suomesta Tiefenbacher kertoo.

Viime keväänä aloittanut kansainvälinen ensiapuryhmä on ainut pääkaupunkiseudulla oleva ryhmä, jossa ensiaputaitoja opetetaan englanniksi. Ryhmän tarkoituksena on tarjota mahdollisuus ensiaputaitojen harjoitteluun myös niille, jotka eivät puhu suomea. Ensiapuryhmässä on ranskalaisten, italialaisten ja amerikkalaisten lisäksi muun muassa myös suomalaisia.

– Uuteen maahan sopeutuminen vie aikaa. Tottuminen uuteen kulttuuriin tai ympäristöön voi olla helpompaa, kun on osa ryhmää, jossa kaikki ovat samassa tilanteessa. On hienoa, että meillä on ryhmässä myös suomalaisia, jotka pääsevät tapaamaan muualta Suomeen tulleita. Ensiapuryhmä ei olisi samanlainen, jos meillä ei olisi suomalaisia mukana, kansainvälisen ryhmän vetäjä ja sen perustanut Craig Mitchell sanoo.   

Ensiapuryhmä auttaa kansainvälisissä tapahtumissa

Tammikuussa monet ryhmäläisistä suorittivat ensiapukurssi EA2:n, joka on iso askel lähemmäksi ryhmän tavoitetta. Ryhmän toiveena on päästä mukaan auttamaan ensi syksynä tapahtumiin, jolloin heillä on virallisesti ensiapupäivystäjän oikeudet.

– Harjoittelemme aktiivisesti seuraavat kuusi kuukautta. Ryhmäläisten pitää suorittaa vielä päivystyskurssi, jonka jälkeen voimme osallistua tapahtumiin ja auttaa siellä. Haluamme myös suorittaa henkisen tuen, päihdekoulutuksen ja viestinnän kurssit. Tarkoituksemme on päästä auttamaan samanlaisissa tilanteissa kuin suomalaiset ensiavun vapaaehtoisetkin, Mitchell painottaa.

Mitchell sanoo, että toiminalle on todella tarvetta.

– Kun olet hätääntynyt, kielitaidot monesti häviävät, ja olisi tärkeää saada apua omalla äidinkielellään. Ryhmän vahvuus on myös siinä, että ryhmäläiset voivat omalla kielellään auttaa onnettomuuksien sattuessa. Jos ihmisellä on tarve saada henkistä tukea, sen saaminen sujuvasti omalla äidinkielellään on todella merkittävää.  

– Kansainvälinen ensiapuryhmä voi auttaa tapahtumissa, joissa on paljon ulkomaalaisia. Helsingissä asuu paljon muualta tulleita, ja pystymme auttamaan myös niitä, joiden äidinkieli ei ole suomi, Michaela Tiefenbacher sanoo.

Kaikki tervetulleita ryhmään

Craig Mitchell on erittäin iloinen EA2-kurssin suorittaneiden puolesta ja toteaa, ettei uuden ryhmän perustaminen olisi ollut mahdollista ilman Punaisen Ristin osastojen vapaaehtoisten apua sekä Helsingin ja Uudenmaan piiritoimiston tukea.

– Ryhmämme on innokas ja hyvin motivoitunut oppimaan uusia taitoja. Lähes jokaisessa tapaamisessa on aina uusia kasvoja.

Mitchellin toiveena on, että tulevaisuudessa perustetaan lisää kansainvälisiä ensiapuryhmiä.

– Toivotamme kaikki kiinnostuneet lämpimästi mukaan. Osallistujan ei tarvitse osata englantia sujuvasti, sillä ensiaputaitojen harjoitteleminen on pääasiassa tekemistä.

Avun tarinoita