Harrastus siinä missä jalkapallokin

Leena Koskela
Järvenpääläiselle Sara Heikkoselle ensiaputaidot ovat tuoneet varmuutta toimia hätätilanteissa.
Kuvaaja: Leena Koskela

20-vuotias Sara Heikkonen kiertää ensiapupäivystäjänä tapahtumia, konsertteja ja festivaaleja. Parasta harrastuksessa on se, että saa auttaa eikä se maksa mitään.

Järvenpääläinen Sara Heikkonen harrastaa ensiapua. Punaisen Ristin ensiapupäivystäjäksi pääseminen oli 20-vuotiaan Heikkosen pitkäaikainen haave. Haave toteutui pari vuotta sitten, kun hän tuli täysi-ikäiseksi. Sen jälkeen hän on kiertänyt ensipäivystäjänä festivaaleja, konsertteja, kilpailuja ja muita tapahtumia eri puolilla Suomea.

”Ehkä eniten pidän päivystämisestä motocrossissa, koska siellä on koko ajan toimintaa ja vauhtia. Konsertit ovat kivoja musiikin takia, ja myös festareilla on aina menoa ja meininkiä”, Heikkonen sanoo ja nauraa.

Ensiapuryhmästä on löytynyt myös uusia kavereita. Heidän kanssaan Heikkonen pokkasi toissakesänä nuorten ensiavun Suomen mestaruuden. Ensi kesänä Heikkonen yrittää uusia voiton Rovaniemellä järjestettävässä kisassa, tällä kertaa aikuisten ryhmässä. Sitä varten on ensin treenattava urakalla.

Mikä ensiaputoiminnassa niin koukuttaa?

”Auttamisen ilo, se että pääsee erilaisiin tapahtumiin ja se, että kaiken päälle saa vielä harrastuksen, joka ei maksa yhtään mitään! Ensiapu on harrastus siinä missä futiskin.”

Erityisen hienoa Heikkosen mukaan on se, että ensiaputaidot ovat antaneet varmuutta toimia, kun apua tarvitaan.

“Uskaltaa pysähtyä ja mennä katsomaan, mikä on tilanne.”

Mieliinpainuvin muisto ensiapupäivystäjänä toimimisesta Heikkosella on eräiltä festivaaleilta. Heikkonen oli yöllä päivystysvuorossa, kun ensiapuhuoneeseen saapui silminnähden järkyttynyt nuori poika.

”Puoleen tuntiin hän ei saanut sanottua mitään. Minä istuin hänen vieressään hiljaa ja hain uusia nenäliinoja, koska hän itki niin vuolaasti”, Heikkonen kertoo.

Vähitellen poika alkoi puhua. Runsaan tunnin jälkeen poika oli rauhoittunut ja pystyi jo hymyilemään. Hän halasi Heikkosta ja kiitti tätä avusta.

”Se oli minulle todella tärkeä kokemus. Siinä oli tosi hankala tilanne, joka lopulta päättyi hyvin. Koin, että pystyin aidosti auttamaan.”

Ensi kesänä Heikkonen aloittaa naisten vapaaehtoisen asepalveluksen Vekarajärvellä. Sen jälkeen edessä ovat opinnot ensihoitajaksi.

Vaikuttiko toiminta Punaisessa Ristissä ammatinvalintahaaveisiin?

”Näin voi sanoa”, Heikkonen sanoo.

Avun tarinoita