5 vinkkiä – näin teet mökkireissusta turvallisen

Punaisen Ristin viikolla vapaaehtoiset esittelevät ensiaputaitoja
  • Ensiaputaitoihin voi tutustua eri puolilla Suomea järjestettävissä tapahtumissa 9.-15.5.
  • Vapaaehtoiset järjestävät tapahtumia muun muassa yhteistyökumppani S-ryhmän tiloissa. Katso lähin tapahtuma www.osaa-auttaa.fi
  • Arki kunnossa? -listasta voit tarkistaa, kuinka hyvin olet varautunut arjen vaaratilanteisiin.
  • Ensiaputaitoja voi opetella myös Punaisen Ristin ensiapukurssilla.
  • Voit tukea Punaisen Ristin kotimaan toimintaa soittamalla 0600 155 90 (10,01 €/puh + pvm)

Toimiiko mökin palo- ja häkävaroitin? Säilytetäänkö työkaluja ja vaarallisia kemikaaleja lasten ulottumattomissa? Lojuuko pihalla lautoja naula pystyssä? Tietävätkö kaikki mökkivieraat, missä ensiapuvälineitä säilytetään ja mikä on mökin osoite hätätilanteen varalta?

o toukokuussa lähes koko Suomea hellinyt lämpöaalto houkutteli monet aloittamaan mökkikauden tavanomaista aikaisemmin. Kuinka moni muisti miettiä, onko mökki ja sen lähiympäristö turvallinen?

Sipoossa Kunnasten mökillä turvallisuutta on selvästi mietitty.

– Meillä on ensiapulaukku, tai oikeastaan montakin, mökin lisäksi ensiapulaukku löytyy myös autosta. Lisäksi on sammutuspeitteitä, luettelee mökillään laituria talviteloilta veteen laskeva Pekka Kunnas, 83.

Myös palovaroittimet on testattu ja kunnossa ovat, huikkaa vierestä apumiehenä toimiva Pekan poika Kimmo Kunnas, 48.

Ensiaputaidot kuntoon ennen mökkireissua

Tänään alkavalla Punaisen Ristin viikolla muistutetaan, että paras tapa ehkäistä tapaturmia on ennakointi ja arjen turvallisuudesta huolehtiminen. Valtaosa tapaturmista sattuu vapaa-ajalla.

– Ensiapukurssilla opetellaan varautumaan tapaturmiin. Esimerkiksi mökin ja sen lähiympäristön vaaran paikat kannattaa opetella tunnistamaan ja korjata mahdolliset puutteet, sanoo Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen

Varautumiseen kuuluu myös oman uimataidon rehellinen puntarointi ja pelastusliivien käyttö. Päihtyneenä ei kannata uida. Päihteiden käyttö lisää tapaturmien riskiä.

– Moni ei ymmärrä sitä, että hukkuminen tapahtuu usein äänettömästi, Hirvonen sanoo.

Hukkuva ei usein yksinkertaisesti kykene huutamaan apua, koska energia menee pinnalla pysymiseen.

Jos tapaturma tai onnettomuus kuitenkin sattuu, on tärkeää osata toimia. Ennen kesälomia kannattaakin varmistaa, että ensiaputaidot ovat kunnossa. Ensiapukurssilla saa taitoja ja rohkeutta toimia.

– Hätätilanteessa minuutit ratkaisevat. Ensiapua joutuu usein antamaan itselleen tai läheiselleen, erityisesti mökkioloissa, jonne ammattiavun tulo voi kestää kauan.

Varovainen kannattaa olla

Kunnasten mökki on monen kiemurtelevan saaristotien takana. Yhden kerran avuksi jouduttiin hälyttämään monen syrjäseudun asukkaan pelastaja – nyt jo lakkautettu Medi-Helin ensihoitolääkäripalvelu.

– Se oli vuonna 2000, kun minulla oli se sydänremppa. Helikopteri kävi pudottamassa lääkärit tänne, ja he aloittivat heti hoidon. Sairaalaan menin sitten ambulanssilla, Pekka Kunnas kertoo.

Muuten Kunnasten mökillä ei ole isompia onnettomuuksia sattunut. Varovainen kuitenkin pitää olla, kaatumiset ja putoamiset ovat mökkioloissa yleisiä.

Isä-Kunnas on takavuosina vapaapalokunta-aikoinaan käynyt useitakin ensiapukursseja. Kimmokin on opetellut ensiapua nuorena armeijassa.

– Voisihan sitä kurssille uudelleenkin mennä, Kimmo Kunnas pohtii.

Avun tarinoita